WordPress thema kiezen

Voor WordPress zijn er talloze kant-en-klaar thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken voor de vormgeving van je website. Tegelijkertijd is dat soms een probleem omdat het er zo veel zijn. Om je op weg te helpen in het woud aan thema’s hier enkele startpunten voor je zoektocht en enkele concrete thema’s waar ik goede ervaringen mee heb.

Enkele thema’s

Enkele concrete algemene thema’s die je in ieder geval goed kunt gebruiken zijn.

Deze thema’s zitten technisch goed in elkaar. Of jij ze mooi vind is natuurlijk een tweede. Wil je verder rondkijken?  Lees dan verder…

WordPress.org

Een goed startpunt voor het vinden van thema’s is de site van WordPress zelf.  Dit zijn gratis open source thema’s, ook al hebben ze soms een “pro” of “premium” variant. Het voordeel van deze thema’s is dat ze dicht bij WordPress staan. WordPress ontwikkelt namelijk continue verder, dus het is het beste als een thema(bouwer) nauw bij WordPress ontwikkelingen betrokken blijft.
De preview van een thema op WordPress.org geeft helaas niet zo’n goed beeld van het thema. Bij veel thema’s kun je echter doorklikken naar een homepage, waar een live demo draait. Bekijk vooral die demo eens om een goede indruk van het thema te krijgen. Niet alleen de homepage maar klik vooral ook door op de achterliggend webpagina’s om te zien hoe die er uit zien.
Wat je ook kunt doen is het thema tijdelijk installeren op je eigen website. Via het Dashboard van je eigen WordPress installatie zijn alle thema’s op WordPress.org eenvoudig te installeren.

WordPress thema bouwers

Vind je op WordPress.org niets wat je aanspreekt, dan kun je ook eens kijken bij de thema bouwers die genoemd staan op de WordPress website. Deze thema bouwers maken open source thema’s, die voor een klein bedrag te koop zijn. Voor een aantal bouwers, zie Commercial Themes op de WordPress site.

Thema criteria

Je kunt ook op zoek gaan naar thema’s via Google. Je gaat dan echt het grote woud aan thema’s op internet in en komt dan al snel uit bij een site als Colorlib of Themeforest. Het nadeel daarvan is dat deze thema’s iets verder van WordPress afstaan. Je moet dan ook extra opletten of de thema’s goed in elkaar zitten. Het is vaak lastig in te schatten, maar let in ieder geval op het volgende:

  • het is een recent thema (niet ouder dan een jaar)
  • het thema is vertaalbaar (voor als je je site helemaal in het Nederlands wilt)
  • het thema is responsive (voor smartphones en tablets)
  • het thema werkt met de nieuwste WordPress versies
  • het thema is GEEN alleskunner. Het klinkt vaak aantrekkelijk, omdat je er alles mee kunt. Het nadeel is echter dat je er alles mee kunt. Er zit daardoor veel overbodigs in wat in de weg zit. Het thema is daardoor ingewikkeld in beheer en bij redactioneel werk aan de website.
  • het thema werkt ZONDER pagebuilder. Pagebuilders klinken vaak aantrekkelijk omdat je een pagina helemaal op kunt maken met rijen en kolommen. Maar het maken van een pagina is daarmee veel meer werk omdat je de pagina ook moet opmaken. Het mooiste is als een thema er zonder pagebuilder al goed uitziet en je zelf alleen nog wat tekst, foto’s en/of video hoeft te plaatsen. Zeker als er met meerdere mensen aan de site gewerkt wordt is dat aantrekkelijker.
  • de maker biedt support op het thema.
  • het thema wordt goed bijgewerkt zodra er een nieuwe versie van WordPress uitkomt.

Dat laatste is natuurlijk lastig in te schatten. Het is een beetje in de toekomst kijken. Zelf let ik er bijvoorbeeld op dat de makers van het thema persoonlijk met naam en toenaam op de website staan. Dat geeft een indicatie voor de betrouwbaarheid.